Зеленянська
Наталя Миколаївна
доктор сільско-господарських наук, доцент Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки

Освіта та практичний досвід. У 1997 році закінчила з відзнакою біологічний факультет Одеського державного університету ім. І. І. Мечникова за спеціальністю «Біологія» і отримала кваліфікацію «Біолог. Викладач біології та хімії».
З 1997 по 1999 рік працювала вчителем біології в ЗОШ І-ІІІ ступенів № 19, м. Одеси.
З 2000 по 2002 рр. навчалась в очній аспірантурі Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» і в 2005 році захистила кандидатську дисертацію зі спеціальності 06.01.08 – виноградарство: «Розробка прийомів підвищення якості і регенераційної здатності підщепної і прищепної лози винограду».
Після закінчення аспірантури, захисту кандидатської дисертації працювала в лабораторії розмноження винограду (пізніше відділі розсадництва і розмноження винограду) ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» на посаді молодшого, наукового і старшого наукового співробітника. З 2005 року, і по теперішній час, обіймає посаду завідувача відділом розсадництва і розмноження винограду цієї ж установи.
У травні 2011 року присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника зі спеціальності 06.01.08 – виноградарство.
У 2016 році захистила докторську дисертацію на тему: «Наукове обґрунтування та розробка сучасної технології вирощування садивного матеріалу винограду» (спеціальність 06.01.08 – виноградарство).
Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (Указ Президента України № 440/2016 Про присудження Державної премії України в галузі науки і техніки 2015 року.
В Одеському національному економічному університеті працює з 2006 року на посаді доцента кафедри експертизи товарів та послуг (за сумісництвом).

Викладає дисципліни: «Мікробіологія», «Біохімія харчування та безпека товарів народного споживання», «Гігієна і санітарія в галузі», «Технологія зберігання продовольчих товарів».

Коло наукових інтересів: якість та біобезпека продовольчих товарів на всіх етапах просування – від виробника до споживача; санітарні вимоги, гігієнічні нормативи та законодавча база готельно-ресторанного господарства, біологізація виробництва сільськогосподарської продукції.

Науково-дослідна робота: є виконавцем науково-дослідної роботи «Сучасні економічні тенденції розвитку біологізації агропромислової продукції в Україні та регіонах».

Перелік основних публікацій: є автором 150 наукових та науково-методичних праць, в т.ч. 4 монографій.

ONEU LOGO